Rozmaringos-almás sütemény Nigellától

almas_rozmaringos_suti

Nem ígérem, hogy ez lesz az utolsó rozmaringos receptem (szépen nő ugyanis a cserépben, csodák csodájára már egy hónapja sikerül életben tartanom) de most egy időre takarékra raktam magam ezügyben.

Őszintén szólva ez olyan első-látásra-szerelem volt, amint megláttam, tudtam, hogy el kell készítenem. Gyönyörű, ahogy a rozmaringág belesül a tésztába.

A sütemény eredeti neve (Remembrance cake) arra utal vissza, hogy a rozmaringot  az emlékezés szimbólumaként tartják számon, régen sokszor dobtak a gyászolók rozmaringágacskákat a sírba.  Érdekes, hogy a hűség jelképe is, felénk a vőlegény kabátja hatókájába került a menyegzőn.

Almás-rozmaringos sütemény

az almapéphez

1 alma

1 ágacska rozmaring

1 ek cukor

1 tk vaj

1/2 citrom leve és reszelt héja

a tésztához

225 g vaj

150 g cukor

3 tojás

300 g liszt

2 ek sütőpor

Az almát meghámoztam, felkockáztam és a rozmaringgal, cukorral, vajjal és a citromhéjjal és lével együtt puhára főztem (esetleg egy pici víz mehet bele, ha nem enged elég levet). Félrehúzva hűlni hagytam.

A rozmaringágat kihalásztam belőle és simára turmixoltam.

A sütőt előmelegítettem 170ºC-ra és a vekniformámba beleszabtam egy sütőpapírt.

A tojásokat kicsit felvertem, hozzákevertem gyorsan a többi hozzávalót is, az almapempővel együtt – nem szabad túlkeverni, csak egyszerűen homogén masszává kavarni.

Az előkészített formába simítottam a tésztát, megszórtam a félretett evőkanálnyi cukorral és a tetejére fektettem a hosszabbik rozmaringágat. Kb. 50 percig sütöttem (tűpróba mindenképpen szükséges!) majd a formában hagytam kihűlni.

rozmaringos sárgabaracklekvárommal lett volna tökéletes, ha lett volna még belőle :-)

Nigella Lawson receptje